O Lošinju

Cresko-lošinjska otočna skupina, smještena u Kvarnerskom zaljevu, prostorno je najveća otočna skupina na Jadranu, sastavljena od 36 otoka, otočića i hridi. Područje Grada Mali Lošinj, obuhvaća južni dio otoka Cresa, te otok Lošinj i skupinu manjih otoka i otočića (Susak, Ilovik, Unije, Male i Vele Srakane i dr.). Otočna klima je ugodna tijekom cijele godine, a specifičnost je i stoljetna borova šuma, te brojne biljne i životinjske vrste. Pridodamo li tome više od 120 godina dugu turističku tradiciju, rezultat je idealan ambijent odmora. Lošinj će vas zadiviti brojnim crkvama i umjetničkim djelima, među kojima posebno mjesto zauzima antički brončani kip grčkog atleta Apoksiomena, pronađen u lošinjskom podmorju, star oko 2000 godina. Rado ističemo da u moru Lošinja obitava posljednja velika skupina dobrih dupina (tursiops truncatus) u sjevernom Jadranu, što ukazuje na izuzetnu čistoću mora.

Geografski položaj

Otok Lošinj sastavni je dio cresko-lošinjske otočne skupine i čini zapadni niz Kvarnerskih otoka unutar Kvarnerskog zaljeva, koji je zajedno s Tršćanskim zaljevom, najdublje u europsko kopno uvučeni dio Mediterana. Lošinjska skupina obuhvaća otok Lošinj (74,68 km²), te manje otoke: Unije (16,77 km²), Ilovik (5,88 km²), Susak (3,76 km²), Vele Srakane (1,17 km²), te niz malih nenaseljenih otočića.

Otoci ove skupine svojim središnjim položajem obavljaju funkciju prirodnog mosta između Istre i Dalmacije. Značajno je da cresko-lošinjsko otočje leži u sredini sjeverne hemisfere, između sjevernog pola i ekvatora, te kroz sjeverni dio otoka Cresa prolazi 45° sjeverne geografske širine tako da se veći dio otočja nalazi se u suptropskoj zoni južne polovice sjeverne polutke, što utječe na klimu i način života stanovništva.

Najveći otok arhipelaga je otok Lošinj jedanaesti otok na Jadranu po veličini, dužine 33 km, sa širinom koja varira od 4,75 km na sjeveru i u središnjem dijelu, do čak 0,25 km blizu grada Malog Lošinja. Ukupna dužina razvedene obale otoka Lošinja iznosi 112,7 km.

U davnoj prošlosti Cres i Lošinj bili su jedinstveni otok. Tek umjetno prokopanim kanalom kod Osora, vjerovatno u rimsko doba, nastala su dva otoka koja su danas povezana cestovnim mostom i u prometnom geografskom smislu tvore jedinstvenu cjelinu. U antici oba otoka poznata su pod jednim zajedničkim imenom Apsyrtides.

Mali Lošinj je najveće naselje na otoku, smješten sa južne strane lošinjskog zaljeva, te je zahvaljujući tom položaju postao značajno pomorsko i trgovačko, a danas i turističko središte.