Gastronomija

Na otoku Lošinju kao i na susjednim otocima djeluje više od stotinu ugostiteljskih objekata. Brojni restorani, gostionice, konobe, taverne, bistroi, buffeti i pizzerie nude bogatu i raznoliku gastro ponudu ovog kraja.

Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima, uz zastupljenost lokalnog samoniklog bilja, aromatičnih trava, začinskog bilja i maslinovog ulja, osnovne su značajke otočne kuhinje.

Pršut, ovčji sir, slane srdele, salata od mekušaca neka su od hladnih predjela koja ne smijete propustiti. Za toplo predjelo nude se razni rižoti i tjestenine s plodovima mora, maneštre, primorski brodet. Svježa morska riba, škampi i lignje na razne načine, školjke, janjetina pod pekom spacijaliteti su ovih otoka. Od domaćih salata nudi se salata od rige i radiča, a i jelima se dodaje svježi mažuran, bosiljak, kadulja, matičnjak, majčina dušica, ružmarin i lovor.

Ne smije se zaobići ni vino i domaća rakija sa začinskim biljem. Preporučamo lokalna vina sa otoka Suska. Otok Susak pamti dane kad je čak 95 % površine otoka bilo pokriveno vinovom lozom. Danas to više nije "plivajući vinograd", ali je i dalje otok sa svojim autohtonim sortama crnog grožđa Susac i Sušćan crni i sortom, nepoznatog podrijetla, ali koja se od pamtivijeka uzgaja na ovom otoku - Trojišćina (Uva di Troia) iz čijeg se grožđa na otoku proizvodi istoimeno ružičasto vino, izuzetne kakvoće.

Preporuka:

 

Lošinjskih pomoraca 2

51500 Mali Lošinj

telefon: +385 (0)51 232 591

fax: +385 (0)51 232 591

web: www.silvana.hr

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript